online randevu tedavi ücretleri

Siğil Nedir, Nasıl Oluşur?

Sayfa İçeriği

Siğiller, human papilloma virüsü (HPV) yani insan papilloma virüsünün sebep olduğu binlerce yıldır var olan ve 3000 yaşındaki mumyada bile keşfedilerek Shakespeare tarafından da bahsedilen bir enfeksiyondur.

Çoğunlukla tehlikeli değillerdir fakat çirkin, utansikle ciltle aynı renkte olduğu gibi kabarık ya da nasıra benzer sert yapıda olabilirler. Baskıya maruz kaldıkları taktirde ise acı verici olabilirler. Özellikle ayak altında çıkan siğiller ezilerek içe doğru itildiği için daha fazla acı verir.

Siğil Neden Olur?

HPV Virüsü Sebep Olmaktadır
Siğil oluşumuna neden olan 100’den fazla HPV türü vardır. HPV hemen hemen her türlü siğil oluşumuna sebep olabilir. Ellerle ayaklarda görünür. Nispeten zararsız olan siğillerin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca cinsel organların çevresinde ya da içinde de siğiller oluşmaktadır. Bu bölgede ki oluşan vak’alar el ya da ayaklarda çıkan siğiller kadar masum değildir. Tedavi olunmadığı taktirde ilerleyip çoğalarak kanser oluşumuna yol açar. Anüs ya da cinsel organların bulunduğu etek bölgelerinde et benine benzer siğil tarzı oluşumlara rastladığınız taktirde derhal doktora başvurmanız gerekmektedir.

Siğil Türleri

100’den fazla HPV virüsü olduğu gibi 4 ana siğil türü vardır. Bunlar vücudun çok farklı bölgelerinde görülmesinin yanı sıra şekil olarak da birbirlerinden farklıdır. Meydana geldikleri bölge itibariyle cilt ile aynı renkte, kabarık ya da nasıra benzer şekilde sert bir yapıda olabilirler.

Yaygın Siğiller (Verruca Vulgaris)
Siğiller genellikle el, ayak parmaklarında ve tırnak çevresinde büyür. Bu tipte ki siğiller oldukça yaygın görülmektedir. Tırnak yiyen yolan ya da tırnak derisini koparan kişiler ile çocuklarda sık karşılaşılmaktadır.

Ayak Tabanı Siğilleri (Plantar Warts)
Ayak tabanında oluştukları için ezildiklerinde itilerek cilt içine gömülebilirler. Bu tip siğiller tekli olabileceği gibi çoklu olabilir. Vücut ağırlığından dolayı ayak altında ezildiklerinden acı ile ağrı hissedilir. Acı ve ağrı siğilin boyutuyla yerine göre değişiklik gösterir.

BENZER KONU:  HPV Aşısı Neden, Ne Zaman Yapılır?

Düz Siğiller (Flat Warts)
Düz, yumuşak ve küçük boyuttaki siğiller olup vücudun her bölgesinde meydana gelebilirler. Sıklıkla yüz ve saçlı deride karşılaşılır. Düz yapıda oldukları için fark edilmeyebilir.

Etek Siğilleri (Kondilom)
HPV virüsü bulunan biriyle cinsel ilişkiye girildiğinde anüs, penis veya vajina gibi genital bölgede oluşan siğil tipi olup en tehlikelisidir. Bu tipteki siğiller için mutlaka doktora başvurulup tedavi olunması gerekmektedir.

Siğil Neden Çıkar?

Siğil insandan insana bulaşarak yayılır. Toplumda “kurbağa dokunduğunda siğil olur” düşüncesi yanlış olup bilimsel bir gerçekliği yoktur. İnsandan insana bulaşan virüs kişinin kendisinden de farklı yerlerine bulaşabilir. Örneğin parmağınızda siğil mevcut olduğunda yüzünüze temas ederseniz virüs yüzünüze de bulacağından siğil oluşumuna neden olacaktır. Genital ve anal bölgede görülen siğiller büyük oranda cinsel ilişki sırasında oluşur. Hiç cinsel ilişkiye girmeyen bireylerin etek bölgelerinde meydana gelen siğillerin nedeni ise farklı temaslardan kaynaklıdır.

Siğil Nasıl Bulaşır?

Az öncede belirttiğimiz gibi siğil insandan insana bulaşan bir virüsten dolayı meydana gelir. En ufak bir temas bile bulaşmasına yeterli olur. Örneğin tokalaşma sonucunda ortaya çıkabileceği gibi ayağında siğili olan birinin terliğinin ya da ayakkabısının giyilmesi ile, cinsel ilişki sırasında, yüzme havuzundan veya siz girmeden önce ki bir kişinin dokunduğu musluktan ellere ya da taharet musluğundan anal bölgeye bulaşabilir. Islaklık ve nem bulaşma ihtimalini artıran faktörlerdir. Anüs ile diğer cinsel organlara daha hızlı bulaşmasının sebebi bu bölgelerin nemli olmasıdır.

Siğil Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler siğillerin oluştukları bölgelere göre değişiklik gösterebilir.

– Et beni benzeri çıkıntı şeklinde ki siğiller çoğunlukla genital bölge, anüs çevresi, etek bölgesi ve koltuk altında görülür.

– El, parmak, gövde ve kollarda çok kabarık olmayan pütürlü şekilde görülür.

BENZER KONU:  Ayak Siğili Neden Çıkar?

– Ayak tabanında meydana gelen siğiller nasırımsı yapıda olup nasıra göre daha az ağrılıdır. Pütürlü yapıya sahiptir.

– Bazı siğiller ise kahverengimsi renge çalan karnabahar gibi pütürlü yapıya sahip olup yüzle gövde de görülmektedir.

Siğillerin Teşhisi
Doktorunuz yapacağı muayene sonucunda %100’e yakın doğrulukla teşhis edebilir. Şüpheli olan durumlarda siğilden alınacak olan parça patoloji laboratuvarında incelendiğinde kesinlikle emin olunur böylece şüphe ortadan kalkar. Ultrason veya benzeri ileri tetkikler ile biyokimyasal tetkikler teşhiste herhangi bir başarı göstermemektedir. Ancak patoloji ya da diğer yöntemlerle virüsün tipinin teşhis edilmeye çalışılması gereksiz olduğu gibi tedavi yönteminde yol gösterici olmamaktadır. Çünkü virüs tipi ne olursa olsun siğil tedavisinde uygulanacak olan yöntem ve yapılacak takip aynıdır. Virüsün farklı yollarla tespit edilmeye çalışılması hastanın gözünü boyayıp tedavi ücretini yükseltmektir.

Siğil Tedavisi
Tedavi adına bir çok yöntem mevcuttur ve bu tercih edilen doktora göre değişir. Örneğin babaannenize böyle bir şikayet ile gittiğinizde siğillerinize kocakarı ilacı olarak tarif edilen yöntemleri uygulayacaktır. El ve yüz bölgelerinde bulunan siğilleriniz için incir sütü uygulayacak ve bu teknikle siğillerinizin neredeyse yarısı iyileşme gösterecektir.

Cildiye (dermatoloji) doktoruna başvurduğunuzda büyük olasılıkla size ilaç reçete edecektir ve bu ilaçta tıpkı incir sütünde olduğu gibi şikayetinizin yarısının veya biraz daha fazlasının iyileşmesini sağlayacaktır. İlaç dışında krioterapi isminde ki yöntemle tedavi ile yaklaşabilir fakat bu da siğillerin tamamını değil yaklaşık %70’inin iyileşmesini sağlayacaktır. Fakat bu yöntemde el veya yüzünüzde çukurlukların oluşumuna neden olabilir.

Siğil tedavisinde radyo frekans yöntemi kullanan daha teknolojik klinikler tercih edilmelidir. Bu yöntem kullanıldığında siğiller %100’e yakın iyileşme gösterir, belli belirsiz bir iz kalır. Sohbet mesafesinden anlaşılmaz.

BENZER KONU:  Siğil Neden Olur? Neden ve Nasıl Bulaşır?

Siğil Tedavi Ücretleri

Siğilin oluştuğu bölge, yaygınlık ve yoğunluğa göre tedavi ücreti değişiklik gösterebilir. Siğillerin tedavi edilmesi kadar tedaviden sonra takip edilmesi de önem teşkil eder. Özellikle cinsel organlar ile anüs çevresinde yapılan tedavilerin ardından uzun süre takip edilmesi gerekir. Uygulanan tedavi ücreti yönteme göre de değişiklik gösterebilir. Krioterapi ve ilaçla tedavi fiyatları düşüktür fakat başarısı kesinlik göstermez. Radyo frekans yöntemi her ne kadar biraz daha pahalı olsa da kesin bir çözüm sunmaktadır.