Sayfa İçeriği
İnsan derisinde yerleşen mikrobik hastalıklar arasında en sık görüleni siğil problemidir. Yaş aralığı olarak her yaşta görülen bir hastalıktır 1 yaşında ki bir bebekte olabileceği gibi 80 yaşında ki bir insanda da olabilir. Yine vücudun her bölgesinde görülmesi de siğile özel bir durumdur.
Yukarıda bahsedildiği gibi mikrobik bir hastalıktır yani mikrop kaynaklıdır. Virüs denilen en küçük mikrop etkendir. Human papillom virüs (HPV) ismi verilen virüs etken olmaktadır.
Hastalığın adı uluslar arası tıp camiasında HPV olarak kullanılır. Neden bir mikroptur ama asıl sorun bu mikrobun bulaşmasıdır, yani mikropla karşılaşan kişilerde olur. Nedenler şöyle sıralanabilir.
Siğillerin Bulaşma Nedenleri Nelerdir?
– Siğili olan kişiyle tokalaşma
– Öpüşme ağız içi ve boğaza bu yolla bulaşır.
– Genital siğiller cinsel ilişki ile bulaşır.
– Makat siğili daha çok anal ilişki ile bulaşır ama taharet musluğu da bulaşma nedeni olabilir.
– Ortak terlik kullanımı ayak tabanı siğilleri bu yollar oluşur.
– Havuz ve hamam gibi ortak kullanım alanları
– Ortak kıyafet kullanımı
Siğil Neden Kaşınır?
Siğilin yüzeyi deri gibi görünse de aslında normal bir deri değildir, yapı olarak farklıdır. Daha hassas ve daha frajildir. Kalçaların arası gibi kapalı alandaysa sürekli nemlidir. İşte bu ciltteki farklılıklar kaşınma, yanma, kanama gibi şikayetlere neden olabilir. Kaşınma hissi kaşıntı ilaçlarıyla düzelmez, tedavi yapıldığı anda biter.
Siğil Acır mı?
Yine acı yapmasının da sebebi derinin farklılığındandır. Özellikle çok kaşınırsa kaşınmaya bağlı olarak tahriş olur, tahriş te acıma nedenidir.
Genital ve anal bölgedekiler ortamın daha nemli olması sebebiyle daha fazla acırlar çünkü nem sebebiyle daha çabuk tahriş olurlar. Tedavide kullanılan Aldara krem yakıcı etkisiyle acıyı daha fazla hale getirir. Yine verrutol da acıyı artırır.
Ayak altında meydana gelen siğiller ise baskıya maruz kaldıkları için acır. Radyo frekans ile tedavide uygulama esnasında uyuşturucu kullanıldığı için acı ve ağrı olmaz ama uyuşturucunun etkisi geçtiğinde birkaç gün acı ve ağrı olur.
Siğil Neden Kanar?
Aslında kanayan bir hastalık değildir ama anal bölge, genital alan , anüsün içi ve rektum denilen kalın bağırsağın son kısmındaki siğiller çok daha fazla kopma eğilimindedir. Sert silme, cinsel ilişki gibi küçük travmalarla kopup düşebilir.
Kopup düştüğü noktada siliği besleyen damar açıkta kalır ve kanar. Sıklıkla ciddi düzeyde kanama olmaz. Ve dakikalar içerisinde pıhtılaşarak kendiliğinden durur.
Bazen kondilom makatın dışında olmadan bağırsakta olur ve hasta hemoroid sanıp hemoroid ilaçları kullanır ve tedavisini geciktirir. Asıl tedavisi geciktiği için kondilom büyümeye devam eder ve makattan kanamanın nedeni olabilir.
Siğil Neden Geçmez?
Bu şekilde yanlış bir bilgi vardır ancak bütün siğiller tedaviyle geçer. Önemli olan doğru tedavi yöntemini doğru şekilde uygulamak ve gerektiği süre kadar yakın takip etmektir.
Örneğin anüsünde siğil olan bir kişi gidip yaktırıp bir daha doktoruna gitmezse çok büyük ihtimalle yeniden ortaya çıkar, oysa aynı hasta tedaviden sonra önceleri aylık, sonraki dönemde 2 ayda bir kontrole giderse % 100 ihtimalle kalıcı bir şekilde düzelir.
Bir örnek daha vermek gerekirse yine makat bölgesindeki siğilleri krio terapi (dondurma) ile ya da Aldara Krem ile tedavi etmeye kalkmak sorunun devamına sebep olabilir çünkü mutlaka beraberinde bağırsaklardakiler de tedavi edilmelidir yoksa siğiller geçmez.
Yöntemin önemi olduğu kadar doktorun bu konudaki tecrübesi ve hastanın dikkati de önemlidir. Kontrole çağrıldığında gitmeyip yeniden ilerledikten sonra gidilirse tabi ki tam iyileşme gecikebilir. Tedaviden çok takip önemlidir, bu sebeple özellikle anal bölgedekilerin takibi bir yıl sürdürülür.